Så fungerar det att köpa mobil på avbetalning

Att köpa en mobiltelefon är en dyr affär. En ny iPhone av senaste modell kostar i regel mellan 12 000 och 16 000 kronor. Med den höga inköpskostnaden i åtanke, är det då en bra idé att köpa sin mobil på avbetalning så att engångskostnaden inte blir så betungande?

Svaret på denna fråga diskuterar vi i den här artikeln. Vi uppmärksammar även vilka typer av låneformer som finns tillgängliga för alla som inte vill betala för sin mobiltelefon kontant.

 

Ska man köpa en mobiltelefon kontant eller på avbetalning?

Om du inte har de pengar som krävs för att köpa den mobiltelefon som du vill ha kan en avbetalning på exempelvis 12 eller 24 månader vara en bra idé. Många telefonoperatörer subventionerar dessutom sina mobiltelefoner om du skaffar ett mobilabonnemang hos dem.

Men om du har pengar nog att köpa en ny telefon kontant är inte heller ett kontantköp någon dum idé. De löpande kostnader som gäller kan bli betydligt lägre om du först köper din mobiltelefon, och därefter tecknar dig för ett lågprisabonnemang som exempelvis Vimla eller Chili Mobil erbjuder.

Men du ska inte gå på telefonkedjornas reklamkampanjer som säger: ”Köp mobil på avbetalning, spara 10 000 kronor och få en elscooter”. Totalkostnaden för mobilabonnemanget och telefonen står alltid angiven på telefonförsäljarnas webbsidor. Jämför den siffran mot vad du skulle behöva betala om du kvitterade ut mobilen kontant, och skaffade ett billigt abonnemang.

Men finns det inga alternativ? Måste man köpa sin mobiltelefon kontant eller teckna sig för ett mobilabonnemang på cirka 24 månader?

Det finns faktiskt flera utvägar till. Du behöver inte nödvändigtvis låna pengar av operatören eller någon mobilfirma. Andra typer av lån kan vara ett mycket bra alternativ till den finansiering som vi pratat om hitintills.

 

Läs mer: Så här gör du för att se skärmtid på Iphone

 

Hur kan man köpa en mobil på avbetalning?

 

1. Snabblån (ränta på cirka 25 %)

Att ta ett snabblån för att finansiera sin mobil är helt möjligt. Du kan i regel ta ett snabblån på upp till 50 000 kronor. Men varför skulle man vilja göra det när den räntesats som tillämpas är så pass tilltagen? Att finansiera sin mobiltelefon med ett snabblån är alltid en dålig idé.

Ett snabblån är försvarbart när du behöver låna pengar direkt, för att exempelvis ha råd med att betala hyran eller för att laga bilen så att du kan ta dig till jobbet.

Räkneexempel för att köpa mobil med snabblån: Om du köper en mobiltelefon för 10 000 kronor med en effektiv ränta på 25 % ligger den totala lånekostnaden på 2 500 kronor årligen.

 

2. Privatlån (ränta på cirka 7,5 %)

Ett privatlån har i regel en räntesats på mellan 5 och 10 %. Att först ta ett privatlån, därefter köpa en mobil kontant för att slutligen teckna sig för ett lågprisabonnemang är ofta en lönsam idé. Men det är viktigt att du jämför samtliga kostnader som tillkommer.

Räkneexempel för att köpa mobil med privatlån: Om du köper en mobiltelefon för 10 000 kronor med en effektiv ränta på 7,5 % ligger den totala lånekostnaden på 700 kronor årligen.

 

3. Kreditkortslån (ränta på cirka 20 %)

För ett kreditkortslån är det ofta en ränta på mellan 15 och 25 % som gäller. Ränteavgiften är tilltagen, men om du betalar av hela det belopp som uppges på månadsfakturan tillkommer inga kostnader för ränta. Då lånar du pengar gratis.

Att betala av på sin mobiltelefon med ett kreditkortslån är en kostsam idé. Men om du vet att du har en stor löneutbetalning på gång som täcker kostnaden för mobilköpet, då är det fördelaktigt med ett kreditkorslån.

Notera även att flertalet kreditkort erbjuder bonusprogram där du får pengar tillbaka på alla dina köp. Om du exempelvis tecknat dig för ett kreditkort från Komplett och köper din telefon på Komplett.se, får du tillbaka 4 % av inköpskostnaden direkt på din månadsfaktura. Om du köper en mobiltelefon för 10 000 kronor ligger bonusbeloppet på 400 kronor.

Räkneexempel för att köpa mobil med ett kreditkort: Om du köper en mobiltelefon för 10 000 kronor med en effektiv ränta på 20 % ligger den totala lånekostnaden på 2 000 kronor årligen. Om du betalar för din mobiltelefon inom de betalningsfria dagarna (ofta ca. 55) blir lånekostnaden 0 kr.

Lämna en kommentar