Så kan du låna till din mobil

En ny iPhone av senaste och bästa modell kostar omkring 16 000 kronor, och i sin enklaste utförande omkring 11 000 kronor. Det är en hög summa för en telefon, som man bara hade skrattat år för ungefär 10 år sedan. Men det är befogat att köpa en dyr telefon – många har ju faktiskt hela sina liv i telefonen.

Sociala medie-appar likt Facebook, Facebook Messenger och Twitter blandas med viktiga mailkonton, vilket gör att dryga 10 000 kronor inte är så farligt för en telefon av bra kvalitet. Men hur kan man finansiera en telefon egentligen? Det tar vi reda på i den här artikeln.

 

2 sätt att låna till din mobiltelefon

 

1. Snabblån (ränta på cirka 35 %)

Ett snabblån kallas även för telefonlån, men det är trots allt få som känner till vad ett telefonlån är. Mer specifikt är ett telefonlån helt enkelt ett snabbt lån som du kan ta med hjälp av din mobiltelefon.

 

Läs mer: Så fungerar annonsering i sociala medier

 

7 vanliga krav för att bli beviljad ett telefonlån

 1. Du måste vara minst 18 år gammal.
 2. Du måste tjäna minst 2 000 kr före skatt.
 3. Du måste vara bokförd i Sverige.
 4. Du måste ha ett svenskt personnummer.
 5. Du får inte ha någon aktiv skuld hos Kronofogden.
 6. Du bör inte ha någon aktiv betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning som är färskare än 6 månader medför i regel att du får avslag på ditt telefonlån.
 7. Du måste ha ett mobilt Bank-ID

 

7 snabba fakta om telefonlån

 1. Du kan oftast låna upp till 20 000 kr.
 2. Avbetalningstiden ligger ofta på maximalt 60 månader.
 3. Räntan ligger ofta på mellan 5 och 40 %
 4. Utfärdaren tar i regel inte någon kreditupplysning via UC. Kreditupplysning via Creditsafe eller Bisnode är vanligast. Det faktum att dessa lån går via UC, gör att din kreditvärdighet inte påverkas när det kommer till privatlån, där nästan alla långivare gör en koll via UC.
 5. Kringavgifter likt uppläggningsavgift och startavgift tillkommer ofta.  De ligger ofta på mellan 0 – 60 kr
 6. Utbetalningstiden är snabb. Den utbetalningstid som gäller för telefonlån ligger i regel på mellan 15 minuter och en bankdag.
 7. Kraven på dig som låntagare är låga. 

Notera att det är vanligt med kringavgifter likt fakturaavgifter, när man ska finansiera sin telefon. Även Telia tar ut en aviavgift, som puffar upp den effektiva årsräntan till cirka 11 % när du köper en telefon hos dem.

 

2. Privatlån (ränta på cirka 7,5 %)

Ett privatlån har i regel en ränta på cirka 7,5 procent, men utbetalningstiden ligger ofta på omkring 5 dagar. Det är betydligt längre jämfört med ett telefonlån. Ett privatlån passar bäst om du har en god ekonomi och gott om tid att bestämma vilken telefon du vill ha, då utbetalningstiden är lång och betalningsanmärkningar alltid leder till ett avslag.

Lämna en kommentar