Så fungerar det med obegränsad surf i Sverige

Det finns ett flertal operatörer som erbjuder obegränsad surf. Men vad kostar det med fri surf – och inkluderar operatörerna några undantag som gör att man egentligen inte surfar obegränsat? Den här artikeln är en heltäckande resurs för allt som har att göra med obegränsad surf i Sverige. Vi svarar på alla frågor som du kan tänkas ha.

 

Vad innebär obegränsad surf för mobil?

Obegränsad surf för mobil betyder att du får surfa hur mycket du vill inom Sveriges gränser, utan att operatören har rätt att stänga av din datatrafik permanent. Alla operatörer begränsar eller avaktiverar din datatrafik när du nått en specifik gräns, med det är gratis att återaktivera datatrafiken.

 

3 mobiloperatörer som erbjuder abonnemang med obegränsad surf

 

1. Obegränsad surf med Tele2

Ett abonnemang med obegränsad surf kostar 569 kr/mån hos Tele2. När du förbrukat mer än 50 GB på en dag måste du fylla på surfpotten i 5 GB-intervaller. Det är gratis att fylla på data, och du får fylla på med mer data hur ofta du vill.

 

2. Obegränsad surf med Telia

Ett abonnemang med obegränsad surf kostar 499 kr/mån hos Tele2. När du förbrukat med än 20 GB data på en dag måste du fylla på datapotten i 5 GB-intervaller. Som brukligt är det gratis att fylla på med mer data, och du får fylla på med mer data hur ofta du vill.

 

3. Obegränsad surf med Chili

Ett abonnemang med obegränsad surf kostar 299 kr/mån hos Chili. Efter att du förbrukat mer än 20 GB data måste du precis som hos Telia fylla på datapotten i 5 GB-intervaller. Det är gratis att fylla på mer data, och du kan fylla på med mer data hur många gånger du vill.

 

Vilket är det billigaste fri surf-abonnemanget?

När man slår ut totalsumman för alla fast pris-abonnemang över ett år är det Chili som erbjuder det billigaste fri surf-abonnemanget. Men du ska notera att det är en bindningstid på minst 12 månader som gäller för Chili-abonnemanget, så du kan inte byta abonnemang när du vill.

Läs mer: Så har priset på iPhone-mobiler förändrats över tid.

 

Varför begränsar operatörerna fri surf-abonnemangen?

Operatörerna hävdar själva att det mobila nätet är begränsat, vilket medför att de måste jämna ut belastningen. Operatörerna säger att de inte kan låta enskilda obegränsad surf-kunder lägga beslag på all värdefull bandbredd, så att alla andra kunder får en långsam internetförbindelse.

Ligger det någon sanning i operatörernas ord, eller rör det sig om glorifierat trams? The jury is out. I Finland betalar de cirka hälften så mycket för sina obegränsad surf-abonnemang, och där är dessutom begränsningarna färre till antalet.

 

4 saker att tänka på för att hitta det bästa obegränsad surf-abonnemanget

  1. Är täckningen tillräcklig? Att kunna surfa hur mycket man vill betyder ingenting om man inte ens kan koppla upp sig.
  2. Vilken bindningstid gäller? Att kunna byta operatör när man vill är en bra försäkring mot obefogade prishöjningar.
  3. Vilka regler gäller för surf utomlands? När du reser utanför Sverige är det inte längre fri surf som gäller. Kontrollera hur mycket data du får förbruka utomlands per månad. En gräns på cirka 30 GB/mån är bruklig.
  4. Är introduktionspriset ett lockerbjudande? I många fall höjer operatören priset för obegränsad surf-abonnemanget efter tre månader. Lockerbjudanden är vanliga inom mobilabonnemangs-nischen.

Tips: Tänk på att kontrollera vilken skärmtid som gäller på din telefon. Bara för att du betalar för ett obegränsad surf-abonnemang betyder inte det att du ska använda telefonen allt för frekvent.

 

Regler som gäller för surf i Europa med ett fri surf-abonnemang

  • Med ett obegränsad surf-abonnemang från Telenor ligger surfpotten utomlands på 100 GB.
  • Med ett obegränsad surf-abonnemang från Tele2 ligger surfpotten utomlands på 50 GB.
  • Med ett obegränsad surf-abonnemang från Chili ligger surfpotten utomlands på 25 GB.

Notera att du surfar för operatörens ordinarie prislista i länder som inte inkluderas i EU- och EES-samarbetet. Obegränsad surf-abonnemangen gäller aldrig utanför Europa och EES.

 

Inkluderas fria samtal och fria SMS i ett obegränsat surf-abonnemang?

Fria samtal och fria SMS inkluderas alltid, oavsett vilket fast pris-abonnemang du väljer. Det betyder att du kan surfa, ringa och sms:a utan att behöva oroa dig över att mobilabonnemanget ska sluta fungera. Du behöver aldrig heller fylla på samtalspotter eller SMS-potter.

I detta avseende är det obegränsat som gäller i ordets sanna bemärkelse.

 

Är det 5G som gäller för obegränsad surf-abonnemang?

Om operatören erbjuder ett 5G-nät får du i regel surfa i det, oavsett vilket abonnemang du tecknat dig för. Notera att 5G-nätet i skrivande stund inte är färdigbyggt, och utöver det måste du ha en mobiltelefon med stöd för 5G för att kunna nyttja operatörernas 5G-nät.

 

Kan man titta på IPTV med ett obegränsad surf-abonnemang?

Du kan titta på IPTV med ett fri surf-abonnemang, men bara i några timmar. IPTV-kanaler som sänder i HD kräver 7 GB data per timme, så efter cirka 3 till 7 timmar måste du fylla på datapotten. Därefter är det en ny påfyllning cirka var 50:e minut som gäller.

Utöver detta har operatörerna rätt att blockera eller begränsa trafik de inte gillar. Om operatören märker av att du förbrukar mycket data hos en IPTV-leverantör kan de strypa din uppkopplingshastighet på detaljnivå, med frysningar och lagg som följd.

Lämna en kommentar