Så fungerar annonsering i sociala medier

I den här artikeln pratar vi först om varför du ska annonsera i sociala medier, varpå vi uppmärksammar hur du kan annonsera på sociala nätverk. Artikeln avslutas med att vi talar mer om hur du kan finansiera din sociala medie-kampanj.

 

3 anledningar till att du ska annonsera i sociala medier

 1. Du tjänar pengar på det, då du får många nya kunder. Din webbsida kan även få fler tillbakalänkar då materialet uppmärksammas på fler plattformar.
 2. Du får mycket för pengarna, då det är billigt att annonsera. Dina annonser får en bra synlighet, och du når många potentiella kunder mot en låg kostnad.
 3. Det är lätt att målgruppsanpassa annonserna. Detta då alla större sociala medie-plattformar kartlägger faktorer såsom ålder och kön.

 

De 3 bästa sociala medie-tjänsterna du kan annonsera på

 1. Facebook, med cirka 2 miljarder användare.
 2. Instagram, med cirka 500 miljoner användare.
 3. Twitter, med cirka 320 miljoner användare.

Nedan pratar vi mer om de sociala medie-tjänster som precis nämnts i större detalj.

 

Läs mer: Så mycket kostar Tinder Gold och Tinder Plus

 

1. Facebook – världens största sociala nätverk

Det är i synnerhet e-butiker som väljer att annonsera på Facebook. Främst då en vidareförmedling, eller lead bara kostar cirka 10 kronor stycket. Om du planerar att starta en annonskampanj på Facebook är det viktigt att du eller ditt företag har en professionell landningssida på plattformen.

 

3 steg för att starta upp en annonskampanj på Facebook

 1. Bestäm hur annonsen ska se ut. 
 2. Bestäm vilken målgrupp annonsen ska marknadsföras mot.
 3. Bestäm vad som ska gälla vid ”retargeting”. Det vill säga vad som ska hända om en besökare valt att klicka på annonslänken, men samtidigt avstått från att köpa någonting.

 

3 saker att tänka på när du annonserar via Facebook

 1. Målgruppsanpassa annonserna. 15-åringar är inte intresserade av samma produkter som 55-åringar.
 2. Använd emojis i annonstexten. Det medför i regel att fler väljer att klicka på dina annonser.
 3. Våga testa nya saker, och ta ner misslyckade kampanjer. För att minimera dina förluster, och maximera dina möjligheter att genomdriva en lyckad annonskampanj.

 

Videotips för Facebook-annonsering

I videon nedan berättar Youtubern Jonas Carlström mer om hur man annonserar på Facebook.

 

2. Instagram – ett stort nätverk med aktiva användare

Personer som använder Instagram gillar att klicka och trycka på inlägg, och det inkluderar reklaminlägg. Användar-engagemanget är 58 % större på Instagram jämfört med Facebook, och 2 000 % större jämfört med Twitter. Det är även en ung användarbas som gäller på Instagram, med en ålder som i regel ligger på mellan 19 och 29 år.

 

Så mycket kostar det att annonsera på Instagram

Att annonsera på Instagram kostar cirka 9,50 kr per vidarebefordran, eller lead. Det betyder att det kostar ungefär lika mycket att annonsera på Instagram, i jämförelse vad det kostar att annonsera på Facebook. Man får i regel mycket för pengarna när man annonserar på Instagram.

När modeföretaget Victoria’s Secret annonserade på Facebook fick de cirka 2 000 likes. Exakt samma kampanj från exakt samma företag drog in över 280 000 likes via Instagram, bekräftar Bigcommerce.com.

 

3 saker att tänka på när du annonserar via Instagram

 1. Använd unika bilder på riktiga människor. Instagram-användare ogillar bilder som är köpta från bildbanker.
 2. Ge användarna ett bra och unikt erbjudande. Så att de bestämmer sig för att klicka på annonsen.
 3. Använd dig av (#) taggar när du marknadsför din annons. På vissa sociala medie-plattformar är taggar oviktiga, men då hela Instagram är uppbyggt med innehåll som delas in i taggar är det viktigt att du använder dig av dessa.

 

Läs mer: Så köper du en mobil på avbetalning.

 

3. Twitter – annonsera där e-handlarna hänger

Personer som har ett Twitterkonto är mer benägna att handla i e-butiker jämfört personer som använder sig av andra sociala medie-tjänster. Därför är det främst e-butiker som väljer att annonsera på Twitter, då det ger annonsörerna mycket synlighet för relativt lite pengar.

 

Så mycket kostar det att annonsera på Twitter

En annons på Twitter kostar cirka 90 kr. Priset per vidarebefordran (eller lead) ligger i sin tur på cirka 3 kr. Den största anledningen till att Twitter håller en låg prisnivå för deras annonstjänster beror på att få företag väljer att annonsera på Twitter, trots att det är prisvärt.

 

3 saker att tänka på när du annonserar på Twitter

 1. Inkludera en tydlig knapp i annonsen. Så att användarna enkelt kan ta sig till din webbsida.
 2. Använd dig av kompakt text. Twitteranvändare vill inte läsa långa annonser.
 3. Använd dig av en bild som väcker intresse. Då maximerar du dina möjligheter för att fler användare väljer att klicka på knappen.

 

2 sätt att finansiera din sociala medie-kampanj

 1. Privatlån, som har en ränta på cirka 7,5 %. Sök lån via en låneportal, för att låta flera kreditorer tävla om att ge dig det bästa lånet. Det tjänar du mycket pengar på.
 2. Snabblån, som har en ränta på cirka 39 %. Det är möjligt, men samtidigt en dålig idé att ta ett snabblån för att betala för sina sociala medie-annonser.

Notera att det ofta är en bra idé att ta ett privatlån för att betala för sin sociala medie-kampanj. Du eller ditt företag behöver inte pantsätta något, räntan är relativt låg och avbetalningstiden är flexibel.

Utöver detta är det en bra idé att annonsera online med en större budget, som man kan få om man tar ett privatlån för internetannonsering. Detta då påkostade kampanjer har en särskilt stor potential att nå många användare på ett mer effektivt sätt.

Lämna en kommentar