Vad är Twitter och hur fungerar det?

Twitter är en av Sveriges mest populära sociala medie-tjänster, och en så kallad mikroblogg, där du kan skicka meddelanden som kallas för Tweetar eller Tweets. En Tweet kan maximalt bestå av 140 tecken, och kan innehålla både bilder samt länkar till webbsidor som avsändaren vill att du uppmärksammar.

Twitteranvändare kan följa andra Twitteranvändare. Om du följer en specifik person på Twitter får du se denne persons Tweets i din tidslinje. Du kan exempelvis välja att följa en organisation likt WWF, alternativt ett politiskt parti eller en politiker. Tack vare Twitters matematiska algoritmer är det enkelt att hitta personer med samma intressen samt livsåskådning som du.

Du kan skicka egna Tweets eller alternativt dela (retweeta) meddelande som andra Twitteranvändare laddat upp. Om du delar ett meddelande visas detta för ett stort antal personer som följer din Twitterkanal.

 

Twitter är populärt

Twitter är ett av världens största sociala nätverk, även om Facebook är marginellt mer populärt. Twitter anammas av såväl politiker som företagsledare, men även vanliga privatpersoner. För ett fåtal år sedan var okunskapen stor gällande hur Twitter används, men så är inte längre fallet. Twitter är numera förstavalet för många sociala medie-användare.

 

Varför ska man använda Twitter?

Det är främst enkelheten samt Twitter-apparnas begripliga design som bidragit till plattformens succé. I den nedanstående punktlistan sammanfattar vi några av fördelarna med Twitter.

Med Twitter kan du:

 • Nå många personer på en och samma gång tack vara meddelande- och delningsfunktionen.
 • Följa experter inom ett specifikt område.
 • Skapa ett meningsfullt åsiktsutbyte med dina följare samt andra Twitteranvändare.
 • Hålla dig ajour gällande aktuella nyheter, både i Sverige och utomlands.
 • Samtala med personer som du annars inte hade kommunicerat med.
 • Ge forskare och politiker träffande feedback.
 • Uttrycka vem du är som person.

 

Vad ska man Tweeta om?

Om du nyttjar Twitter som privatperson kan du exempelvis uppmärksamma någon av dina hobbyintressen eller nyhetsartiklar som du finner intressanta. Om du väljer att vara personlig och ödmjuk är chansen större för att du får fler följare.

Om du twittrar i egenskap av en organisation bör du dock hålla dig till ämnet. För att nämna ett exempel bör en bordtennisklubb välja att uppmärksamma tweets som rör bordtennis, och inte politiska opinionsbildare likt Hanif Bali eller Linda Snecker.

Avslutningsvis; om du har en humoristisk ådra, använd den. Twitteranvändare älskar att bli underhållna med högklassig och i synnerhet sarkastisk humor. Du bör dock inte gå över gränsen. Använd gärna ditt sunda förnuft för att klura fram roliga repliker till Tweets som du finner lite märkvärdiga.

Du kan tweeta om:

 • Nyhetsartiklar du finner intressanta.
 • Bloggartiklar som du eller andra personer skrivit.
 • Dina tankar gällande ämnen likt nyheter och politik.
 • Ämnen som bjuder in till diskussion.
 • Bilder som du eller andra delar med sig av.

Utöver detta kan du kommentera andra personers tweets samt dela (retweeta) andra twitteranvändares meddelanden.

 

Hur skickar man tweets?

Det är enkelt att sända ett tweet till en annan Twitteranvändare. Följ de steg som nämns nedan för att skicka ett meddelande via Twitter:

Steg 1: Öppna Twitter-appen på din enhet eller besök Twitter.com.

Steg 2: Skriv ett meddelande om maximalt 280 bokstäver i textboxen. Om du vill skicka meddelandet till en specifik person eller organisation, ange en korrekt tagg likt @socialdemokrat för att prata med det socialdemokratiska partiet, eller @moderaterna för att kunna samtala med det moderata samlingspartiet.

Steg 3: Tryck eller klicka på ”Tweet” för att skicka meddelandet.

 

Vem äger Twitter?

Twitter grundades den 21 mars 2006, och ägdes från början av fyra personer; Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone och Evan Williams. Numera ägs Twitter av ett flertal investmentbolag. Vanguard Group Inc. äger 10.6 % av Twitter, BlackRock Inc. äger 6.6 %, Morgan Stanley äger 6.1 % och State Street Corp. äger 4.5 % av bolaget.

Lämna en kommentar